Get RRB GROUP D AND ALP STUDY METERIALS BOOKS PDF Click Here

Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IDBI Executive 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IDBI Executive Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.

Directions (1-5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5). (Ignore errors of punctuation, if any)  

Q1. The majority of the population believes (A) / that the stock market is recovered (B) / and it is the (C) / right time to buy shares. (D) / No error (E) 
 A
 B
 C
 D
 E
Solution:
When some work is completed in recent past, Present Perfect should be used. The structure of the sentence is:
Subject + has/have + Past Participle (V₃)
Hence, ‘that the stock market has recovered’ or that the stock market is recovering’ will be a correct usage.

Q2. Seema’s new office is close (A) / to her residence so (B) / she will not longer (C) / have to travel by train. (D) / No error (E) 
 A
 B
 C
 D
 E
Solution:
Idiom ‘no/any longer’ is: used to say that something which was possible or true before, is not now.
Hence, ‘she will no longer’ will be a correct usage.

Q3. To the present guidelines, (A) / the bank is required to obtain (B) / a photograph from the person (C) / who wishes to open an account. (D) / No error (E) 
 A
 B
 C
 D
 E
Solution:
The group of words ‘To the present guidelines’ should be replaced by ‘Under the present/latest/new guidelines or According to the present/ latest/new guidelines.

Q4. Chetan puts in a lot (A) / of effort to ensure (B) / that the scheme was (C) / launched in March. (D) / No error (E) 
 A
 B
 C
 D
 E
Solution:
Here, Present Indefinite (Passive) should be used. We notice a definite programme. Hence, ‘that the scheme is launched in March’ will be a correct usage.

Q5. As our economy is (A) / experiencing a recession, banks (B) / have became very cautious (C) / about giving loans. (D) / No error (E) 
 A
 B
 C
 D
 E
Solution:
The structure of sentence in Present Perfect Tense is:
Subject + has/have + V₃
Hence, ‘banks have become very cautions’ will be a correct usage.

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and given answer:  

Q6. What does ‘Za’ mean in the code language? 
I. ‘Pe Bo Za’ means ‘Look at me’ and ‘Bo Se Pe Ki’ means ‘don’t look at him’ in that code language.
II. ‘Ka Ta Ne Za’ means ‘take me and go’ and ‘Li Wa Si Za’ means ‘either me or you’ in that code language.
 if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
 if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
 if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
 if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question, and
 if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From statement I- za=me
From statement II=za=me

Q7. How is Sita related to Mahesh? 
I. Soni who is the cousin of Mahesh and also the niece of Sita.
II. Suman who is siter of Sita and also the wife of Omkar who is father of Mahesh.
 if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
 if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
 if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
 if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question, and
 if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From both statement I and II- we cannot find the answer.

Q8. What is Ankit’s rank in the class of 40? 
I. Samir, who is 9th from the top in the class is above Shanu by 12 ranks who is below Ankit by 5 ranks.
II. Nilesh, who is between Ankit and Sanju, is 15th from the bottom.
 if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
 if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
 if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
 if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question, and
 if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
Sameer’s rank from top=9
Shanu’s rank= 21
Ankit’s rank=16

Q9. P, Q, R, S and T hold different ranks. Who among them ranks the lowest? 
I. S is two ranks below R, who is not the highest in the rank.
II. P is higher in rank than S but below Q and T in rank.
 if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
 if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
 if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
 if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question, and
 if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From both statement I and II- S’s rank is the lowest

Q10. Who among A, B, C, D and E runs the fastest? 
I. B runs faster than E but is not the fastest.
II. C, though does not run as fast as A and B, runs faster than D and E.
 if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
 if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
 if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
 if the data given in both statement I and II together are not sufficient to answer the question, and
 if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From both statement I and II- we cannot find the answer.

Directions (11-15): In the following table, number of students studying in five different branches of a university is given for the year 2017. Also given the percentage of students partcipating in two different games (Hockey and Football). Study the table carefully and answer the questions that follow: 
 

Q11. What will be the difference between students playing Hockey and football together from Electrical branch and the no. of students playing the same games from Electronics branch? 
 8
 6
 12
 11
 18
Solution:

Q12. If 40% students in Mechanical branch are girls then find the ratio of girls playing Hockey from Mechanical branch to the students playing Football from Civil branch? 
 24 : 13
 25 : 17
 13 : 24
 Cannot be determined
 None of these
Solution:
Here we don’t know what percentage of girls who play Hockey. So,we cannot find the required answer.

Q13. Total no. of students playing Hockey and Football from Computer Science branch are approximately what percent of total no. of students playing the same games from Mechanical branch ? 
 125%
 120%
 117%
 113%
 135%
Solution:

Q14. Find the approximate average no. of students playing Football from all branches. 
 81
 93
 95
 85
 90
Solution:

Q15. If 40%, 30% and 50% students are girls in respected branches Electrical, Civil and computer Science, then find the average no. of girls from these branches who participate in Hockey if percentage of girls participating in Hockey are 10%,15% and 12% from respected branches (approximately). 
 21
 23
 24
 17
 26

No comments:

Post a Comment



New Flashclick below Banner for RRB GROUP D AND ALP 100+ FREE MOCK TESTS

job sarkari email updates


Copyright © Ibps24.com. All rights reserved. Template by ibps24