Introductory Video

New FlashPLEASE CLICK ATLEAST 3 ADVERTISEMENTS

Blogger templates

Canara Bank PO Exam 2018-sample test

Q1. The Country celebrated its 69th Republic Day on 26th January in Rajpath, New Delhi. The Heads of how many ASEAN countries were the chief guests at Republic Day? 
 8
 9
 10
 11
 12
Solution:
The Country celebrated its 69th Republic Day on 26th January in Rajpath, New Delhi to be resplendently displaying the country's pride and glory. Heads of ten ASEAN countries are chief guests at Republic Day 2018.

Q2. The President has recently approved the Padma awards for 85 individuals. Ghulam Mustafa Khan awarded Padma Vibhushan in the field of ______________. 
 Literature & Education
 Art (Music)
 Public Affairs
 Art (Painting)
 Others (Spiritualism)
Solution:
The President has approved the awards for 85 individuals, which includes 3 Padma Vibhushan, 9 Padma Bhushan and 73 Padma Shri. Ghulam Mustafa Khan awarded Padma Vibhushan in the field of Art (Music).

Q3. Name the defence personnel of the Indian Air Force (IAF) who has posthumously received India’s highest peacetime gallantry award, Ashok Chakra. 
 Arvind Parikh
 Abhay Bang
 Sudhanshu Biswas
 Jyoti Prakash Nirala
 Arup Kumar Dutta
Solution:
The R-Day parade is being led by Parade Commander Lt. Gen. Asit Mistry. The family members of Corporal Jyoti Prakash Nirala (Posthumous) of the Indian Air Force (IAF), who died fighting militants in Kashmir valley, received India’s highest peacetime gallantry award, Ashok Chakra. This is the third Ashok Chakra for the IAF and its first for ground combat.

Q4. In the recently announced Padma Awards 2018, which of the following sports personalities were awarded with Padma Bhushan? 
 Both (B) and (D)
 Pankaj Advani
 Virat Kohli
 Mahendra Singh Dhoni
 Both (C) and (D)
Solution:
In the recently announced Padma Awards 2018, Pankaj Advani, (Billiards/Snooker) and Mahendra Singh Dhoni, Cricket were awarded Padma Bhushan Awards.

Q5. OBOPAY has announced that the company has secured a licence for PPI from RBI to operate a semi-closed loop wallet in the country. What is the meaning of "I" in PPI? 
 Initial
 International
 Installment
 Instrument
 Investment
Solution:
OBOPAY has announced that the company has secured a licence for Prepaid Payment Instrument (PPI) from the Reserve Bank of India (RBI) to operate a semi-closed loop wallet in the country.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the question given below: 
Eight employee Q, R, S, T, W, X, Y and Z of the multinational company (MNC) will have to attend the meeting in the months of August and December but not necessarily in the same order. In each month, the meeting will conduct on dates 21st, 23th, 27th and 31st of the given month. Only one person will attend the meeting on these given dates. Q will attend the meeting on either 27th August or 27th December. There is only one person will attend the meeting between Q and T. There are two persons will attend the meeting between the T and R. There is one person will attend the meeting between the R and S. S will attend the meeting on 23th of any month either December or August. Only one person will attend the meeting between S and W. There are as many as the person will attend the meeting between W and Y as between Y and Z. X will not attend the meeting on 21st of August.

Q6. Who among following will attend the meeting on 27th August? 
 Z
 Q
 R
 Y
 S
Solution:
(6-10)

Q7. How many persons will attend the meeting between R and W? 
 One
 Two
 Three
 More than three
 None of these

Q8. Who among following will attend the meeting on 31st December? 
 R
 Y
 S
 X
 W

Q9. If T is related to Q and R is related to S, in the same way Y is related to? 
 X
 T
 Z
 Q
 R

Q10. X will attend the meeting on which of the following dates? 
 23th August
 31st December
 27th August
 31st August
 None of these

Q11. The ages of Ranjana and Rakhi are in the ratio of 15 : 17 respectively. After 6 yr the ratio of their ages will be 9 : 10. What will be the age of Ranjana after 6 yr? 
 40 yr
 30 yr
 34 yr
 36 yr
 None of these
Solution:

Q12. The simple interest accrued on an amount of Rs. 17000 at the end of four years is Rs. 6800. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate in the same period? 
 Rs. 7889.7
 Rs. 8324
 Rs. 6990.5
 Can’t be determined
 None of these
Solution:

Q13. In a class of 80 students and 5 teachers, each student got sweets that are 15% of the total number of students and each teacher got sweets that are 25% of the total number of students. How many sweets were there? 
 1030
 1040
 1050
 1060
 None of these
Solution:

Q14. Bhawna decided to donate 12% of her salary to an Orphanage. On the day of donation she changed her mind and donated Rs. 2400 which was 125% of what she had decided earlier. How much is Bhawna’s salary? 
 Rs. 14750
 Rs. 16000.
 Rs. 18500
 Can’t be determined
 None of these
Solution:

Q15. Gaurav spent Rs. 38460 on the renovation of his home. Rs. 24468 on buying home theater and the remaining 28% of the total amount he had as cash with him. What was the total amount? 
 Rs. 92600
 Rs. 76500
 Rs. 87400
 Can’t be determined
 None of these
Solution:

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. 

Q16. Batten: As the economy grows worse, investors need to batten down the hatches and prepare for tough times ahead. 
 bereave
 forfeit
 oust
 fix
 drain
Solution:
Batten-strengthen or fasten (something) with battens, a long flat strip of squared timber or metal used to hold something in place or as a fastening against a wall.
synonyms- Fix, tie, secure, bar, bolt, clamp, rail,
Antonym- let go, loosen, unfix

Q17. Consecrate: The little company of seven determined to consecrate their union by vows. 
 enter
 smear
 desecrate
 dedicate
 rehearse
Solution:
Consecrate-make or declare (something, typically a church) sacred; dedicate formally to a religious purpose, ordain (someone) to a sacred office, typically that of bishop.
synonyms- sanctify, bless, make holy, make sacred, hallow, dedicate, devote, give (over), set aside, set apart, assign, allot, allocate,

Q18. Burly: Several burly guards bowed to Syrian and Rissa and trailed them into the street. 
 scrawny
 sturdy
 frail
 twiggy
 lean
Solution:
Burly-(of a person) large and strong; heavily built.
synonyms-strapping, well built, sturdy, sturdily built, powerfully built, broad-shouldered, brawny, strong, muscular,

Q19. Inured: Does violence on television inure children to violence in real life? 
 disdain
 familiarize
 laxity
 scorn
 slight
Solution:
Inured-accustom (someone) to something, especially something unpleasant.
synonyms- harden, toughen, season, temper, condition, accustom, habituate, familiarize, acclimatize, adjust
antonyms- sensitize

Q20. Chimera: She notes that in Greek mythology, that third was known as a chimera. 
 delusion
 dope
 verity
 palpability
 gospel
Solution:
Chimera- a fire-breathing female monster with a lion's head, a goat's body, and a serpent's tail, a thing which is hoped for but is illusory or impossible to achieve.
Synonyms- illusion, fantasy, delusion, dream, fancy

No comments:

Post a Comment

Copyright © WWW.IBPS24.COM. All rights reserved. Template by ibps24