Introductory Video

New FlashPLEASE CLICK ATLEAST 3 ADVERTISEMENTS

Blogger templates

General Awareness for SSC CHSL & UP Police 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & UP Police Exam both will be conducted in online mode. CHSL will be conducted from 4 March 2018 to 26 March 2018. GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who built the Buddhist Monuments at Sanchi?
सांची में बौद्ध स्मारक किसने बनाया?
(a) Mughal Dynasty(मुगल राजवंश)
(b) Maurya Dynasty(मौर्य राजवंश)
(c) Gupta Dynasty(गुप्त राजवंश)
(d) Chola Dynasty(चोल राजवंश)
1. Ans.(b) 
Sol.Sanchi, variously known as Kakanaya, Kakanava, Kakanadabota and Bota-Sriparvata in ancient times, has a singular distinction of having remarkable specimen of Buddhist art and architecture right from the early Mauryan period 


Q2. Gulzar won Oscars for the movie “Slumdog Millionaire” in the category of __________.
गुलजार ने __________ की श्रेणी में "स्लमडॉग मिलियनेयर" फिल्म के लिए ऑस्कर जीते हैं.
(a) Best Sound Mixing(बेस्ट साउंड मिक्सिंग)
(b) Best Original Score(बेस्ट ओरिजिनल स्कोर)
(c) Best Original Song(बेस्ट ओरिजिनल सोंग)
(d) Best Foreign Language Film(बेस्ट विदेशी भाषा फिल्म)
2. Ans.(c)
Sol.At the 81st Academy Awards, he won the Academy Award for Best Original Song for "Jai Ho" (shared with A.R.Rahman), for the film Slumdog Millionaire.

Q3. Which of the following is a primary function of haemoglobin?
निम्नलिखित में से कौन हीमोग्लोबिन का प्राथमिक कार्य है?
(a) Utilization of energy(ऊर्जा का उपयोग)
(b) Prevention of anaemia(एनीमिया की रोकथाम)
(c) Destruction of bacteria(बैक्टीरिया का विनाश)
(d) To transport oxygen(ऑक्सीजन परिवहन के लिए)
3. Ans.(d)
Sol.Hemoglobin in the blood carries oxygen from the respiratory organs (lungs or gills) to the rest of the body (i.e. the tissues).

Q4. Vascular bundles are absent in __________.
संवहनी बंडल __________ में अनुपस्थित हैं
(a) Bryophyta(ब्रयोफाईट)
(b) Pteridophyta(पेटरिडोफाईट)
(c) Gymnosperms(जिम्नोस्पर्म)
(d) Angiosperms(एंजियोस्पर्म)
4. Ans.(a)
Sol.Bryophytes lack specialized vascular tissue, xylem and phloem, used to transport water and food throughout the plant


Q5. Sauria Lacertidae is the scientific name of __________.
साउरिया लैक्रेटिडे __________ का वैज्ञानिक नाम है
(a) Crocodile(मगरमच्छ)
(b) Hippopotamus(दरियाई घोड़ा)
(c) Lizard(छिपकली)
(d) House fly(हाउस फ्लाई)
5. Ans.(c)
Sol.The Lacertidae are the family of the wall lizards, true lizards, or sometimes simply lacertas, which are native to Europe, Africa, and Asia. 

Q6. In chemistry, soap is salt of a __________. 
रसायन विज्ञान में, साबुन एक __________ का नमक है
(a) Fatty acid(फैटी एसिड)
(b) Glycol(ग्लाइकोल)
(c) Phosphorus(फास्फोरस)
(d) Ammonium Carbonate(अमोनियम कार्बोनेट)
6. Ans.(a)
Sol.Soaps are water-soluble sodium or potassium salts of fatty acids. 

Q7. A __________ is a pair of forces, equal in magnitude, oppositely directed, and displaced by perpendicular distance or moment. 
एक __________ परिमाण में बराबर, विपरीत दिशा वाले, और लंबवत् या आघूर्ण से विस्थापित बलों का एक युग्म है.
(a) bond(बांड)
(b) couple(कपल)
(c) pair(पेयर)
(d) duo(डुओ)
7. Ans.(b) 

Q8. Which of these is not an Operating System?
इनमें से कौन सा ऑपरेटिंग सिस्टम नहीं है? 
(a) Android
(b) iOS
(c) HTML
(d) Symbian
8. Ans.(c)
Sol.An operating system (OS) is system software that manages computer hardware and software resources and provides common services for computer programs. 

Q9. Chapchar Kut is a festival of which state?
 चापचर कुट किस राज्य का त्यौहार है?
(a) Manipur(मणिपुर)
(b) Nagaland(नगालैंड)
(c) Mizoram(मिजोरम)
(d) Meghalaya(मेघालय)
9. Ans.(c)
Sol.The Chapchar Kut is a festival of Mizoram, India. It is celebrated during March after completion of their most arduous task of Jhum operation i.e., jungle-clearing It is a spring festival celebrated with great fervour and gaiety. 

Q10. In which stage of the business cycle the inventory stock will be the highest?
व्यापार चक्र के किस चरण में इन्वेंट्री स्टॉक उच्चतम होगा? 
(a) Boom(बूम)
(b) Depression(डिप्रेशन)
(c) Recession(मंदी)
(d) Recovery(वसूली)
10. Ans.(b)
Sol.Business cycle phases or trade cycle phases :Depression Phase, Revival Phase, Propensity Phase, Recession Phase.Under the depression phase both economic activities and national income fall and the cost is comparatively higher than price. Level of profit decreases and there is a reduction in the consumer and capital goods. 

Q11. Which type of pathogen causes the water-borne disease SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome)?
किस प्रकार का रोगज़नकन जल जनित रोग SARS (गंभीर तीव्र श्वसन सिंड्रोम) का कारण बनता है?
(a) Viral(वायरल)
(b) Parasitic(परजीवी)
(c) Protozoan(प्रोटोजोआ)
(d) Bacterial(बैक्टीरियल)
11. Ans.(a)
Sol.Severe acute respiratory syndrome (SARS) is a viral respiratory illness caused by a coronavirus, called SARS-associated coronavirus (SARS-CoV). 


Q12. Excessive richness of nutrients in a lake or other body of water is called __________.
किसी झील या पानी के अन्य निकाय में पोषक तत्वों की अत्यधिक समृद्धि को __________ कहा जाता है.
(a) Biomagnification(बायोमैगनीफिकेशन)
(b) Global Warming(ग्लोबल वॉर्मिंग)
(c) Salination(सैलीनेशन)
(d) Eutrophication(यूटरोफिकेशन)
12. Ans.(d)
Sol. Eutrophication is an enrichment of water by nutrient salts that causes structural changes to the ecosystem such as: increased production of algae and aquatic plants, depletion of fish species, general deterioration of water quality and other effects that reduce and preclude use.

Q13. Which of the following is a Direct tax?
निम्न में से कौन सा प्रत्यक्ष कर है?
(a) Excise Duty(उत्पाद शुल्क)
(b) Customs Duty(सीमा शुल्क)
(c) Service Tax(सेवा कर)
(d) Wealth Tax(धन कर)
13. Ans.(d)
Sol.Direct Taxes, as the name suggests, are taxes that are directly paid to the government by the taxpayer. It is a tax applied on individuals and organizations directly by the government e.g. income tax, corporation tax, wealth tax etc. 

Q14. The boundary line between India and Pakistan is called __________.
भारत और पाकिस्तान के बीच सीमा रेखा को __________ कहा जाता है
(a) Mc Mohan line(एम सी मोहन लाइन)
(b) Maginot line(मैगीनोट लाइन)
(c) Radcliffe line(रेडक्लिफ लाइन)
(d) Sir Creek(सर क्रीक)
14. Ans.(c)

Q15. Which city is located on the banks of the river Mahanadi?
महानदी नदी के तट पर कौन सा शहर स्थित है?
(a) Bangalore(बैंगलोर)
(b) Cuttack(कटक)
(c) Badrinath(बद्रीनाथ)
(d) Kota(कोटा)
15. Ans.(b) 

No comments:

Post a Comment

Copyright © WWW.IBPS24.COM. All rights reserved. Template by ibps24