Get RRB GROUP D AND ALP STUDY METERIALS BOOKS PDF Click Here
PLEASE CLICK ON ADVERTISE MENT FOR GROWTH OF THIS WEBSITE
GUest Posts Allowed In This Blog...

50₹/ 2days

Contact :-9182004949
Shalinilucky777@gmail.com

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 20th Jan

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 20th Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Union Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Singh Puri announced the list of nine new Smart Cities. Which among the following is not one of them?
(a) Silvassa
(b) Diu
(c) Moradabad
(d) Panaji
(e) Kavaratti

S1. Ans.(d)
Sol. Union Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Singh Puri announced the list of nine new Smart Cities, which have emerged winners in Round 4. These nine cities are, Silvassa in Dadra and Nagar Haveli, Erode in Tamil Nadu, Diu in Daman and Diu, Bihar Sharif in Bihar, Bareilly in Uttar Pradesh, Itanagar in Arunachal Pradesh, Moradabad in Uttar Pradesh, Saharanpur in Uttar Pradesh and Kavaratti in Lakshadweep.

Q2. India has joined the Australia Group export control regime and has become the _____________ Member of that Group.
(a) 45th
(b) 43rd
(c) 40th
(d) 36th
(e) 32nd

S2. Ans.(b)
Sol. India has joined the Australia Group export control regime and has become the 43rd Member of that Group. It is an informal forum which seeks to ensure that exports do not contribute to the development of chemical or biological weapons.

Q3. President Ram Nath Kovind unveiled a book on heartfulness techniques and principles titled 'The Heartfulness Way'. This book is authored by ____________.
(a) Jhumpa Lahiri
(b) Amish Tripathi
(c) Kamlesh D. Patel
(d) Preeti Sheno
(e) Vikram Chandra

S3. Ans.(c)
Sol. President Ram Nath Kovind unveiled a book on heartfulness techniques and principles titled 'The Heartfulness Way'. Kamlesh D. Patel is the author of this book. It is the fourth Global Guide of Heartfulness.

Q4. Indian Naval Ship Vikramaditya, the Indian Navy's largest ship and its sole aircraft carrier was formally affiliated to the Indian Army's highly-decorated ______________ Regiment.
(a) Bihar
(b) Punjab
(c) 11 Gorkha Rifles
(d) Madras
(e) Kumaon

S4. Ans.(a)
Sol. Indian Naval Ship Vikramaditya, the Indian Navy's largest ship and its sole aircraft carrier was formally affiliated to the Indian Army's highly-decorated and battle-hardened Bihar Regiment and the Indian Air Force's No 6 Squadron.

Q5. Name the Famous Cartoonist who passed away passed away recently at the age of 86.
(a) R. K. Laxman
(b) Mario Miranda
(c) Abu Abraham
(d) Chandi Lahiri
(e) Aseem Trivedi

S5. Ans.(d)
Sol. Famous Cartoonist Chandi Lahiri passed away after a brief period of illness, marking the end of a chapter in Bengal's history of the cartoon. Lahiri was 86.

Q6. Banking finance company AU Small Finance Bank has signed an MoU with LIC to offer PMJJBY Scheme. What does 'JJ' Stands for in PMJJBY?
(a) Jeevan Jigyasa
(b) Jeevan Jagran
(c) Jeevan Josh
(d) Jeevan Janani
(e) Jeevan Jyoti

S6. Ans.(e)
Sol. Banking finance company AU Small Finance Bank has signed an MoU with LIC to offer Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana (PMJJBY). Under the MoU, LIC will give a life cover of Rs2 lakh in case of death to the customer at a nominal premium of Rs330 per annum.

Q7. The National Disaster Response Force (NDRF) has recently celebrated its __________ Raising Day.
(a) 15th
(b) 10th
(c) 13th
(d) 18th
(e) 9th

S7. Ans.(c)
Sol. The National Disaster Response Force (NDRF) celebrated its 13th Raising Day. The Director Intelligence Bureau, Rajiv Jain was the chief guest on this occasion.

Q8. According to a census by the Reserve Bank of India, name the country that was the largest source of foreign investment in India.
(a) Singapore
(b) Mauritius
(c) UK
(d) USA
(e) Japan

S8. Ans.(b)
Sol. Mauritius was the largest source of foreign investment in India (21.8 per cent share at market value), followed by the US and the UK, according to a census by the Reserve Bank of India.

Q9. Who is the present Director General of National Disaster Response Force?
(a) R K Jain
(b) Sanjay Kumar
(c) Ravi Joesh Kokku
(d) Rajiv Jain
(e) Pramod Singh

S9. Ans.(b)
Sol. Sanjay Kumar is the Director General of NDRF. NDRF came into existence on 19th January 2006.

Q10. Who is the present MD and CEO of AU Small Finance Bank?
(a) Mannil Venugopalan
(b) Uttam Tibbrewal
(c) Sanjay Agarwal
(d) Krishan Kant Rathi
(e) Jyoti Narang

S10. Ans.(c)
Sol. MD and CEO of AU Small Finance Bank- Sanjay Agarwal, Headquarters- Jaipur, Rajasthan.

No comments:

Post a Comment

Copyright © Ibps24.com. All rights reserved. Template by ibps24