Introductory Video

New FlashPLEASE CLICK ATLEAST 3 ADVERTISEMENTS

Blogger templates

Banking awareness for syndicate bank po and ibps clerk mains and Canara bank po


Banking awareness  for syndicate bank po and ibps clerk mains and Canara bank po


1) Which is at the apex of Industrial Finance in India?
Ans :- Industrial Development Bank of India,
2) By which bill does the government make arrangement for the collection of revenues for a year?
Ans :- Finance Bill,

3) Which forms the largest share of deficit in Govt.of India budget?
Ans :- Fiscal deficit,
4) Which Committee was formed to suggest means for eradicating black money?
Ans :- Cheiliah Committee,
5) Which taxes was levied on the buying/selling of various commodities on recognized exchanges in India?
Ans :- Fringe Benefit Tax,
6) The slope at any point on an indifference curve is known an –
Ans :- Marginal rate of substitution,
7) The Income Tax Act was passed in independent India –
Ans :- In 1961,
8) Which committees examined and suggested Financial sector reforms in India –
Ans :- Narsimham Committee,
9) Which is the prescribed investment limit for medium enterprises in the manufacturing sector as per the Micro, Small and Medium Enterprises Development Act, 2006?
Ans :- More than Rs. 5 crores and less than Rs. 10 crores,
10) Mahalanobis Plan Model adopted in India in the mid-fifties aimed at –
Ans :- setting up heavy industries which were capital intensive,
11) In which years was the trade balance favourable to India?
Ans :- 1972-73 and 1976-77,
12) A unit price elastic demand curve will touch –
Ans :- Neither price axis, nor quantity axis,
13) Which agencies is associated with business of Insurance sector as a regulator?
Ans :- IRDA,
14) The New Economic Policy was introduced in India in the year –
Ans :- 1991,
15) Gilt edged market means –
Ans :- Market of Government securities,
16) Subsidies mean –
Ans :- Payment made by Government to business enterprises, without buying goods or services,
17) Who is called the Father of Economics?
Ans :- Adam Smith,
18) In case of inferior goods the income elasticity of demand is –
Ans :- Negative,
19) The concept of mixed economy means –
Ans :- Simultaneous existence of private and public sector,
20) The most important economic function of stock exchange is to –
Ans :- provide a ready market for old securities,
21) Which goods or services could not be provided by a pure free market economy –
Ans :- National defence,
22) The record of country's transactions in goods, services and assets with the rest of the world is its –
Ans :- Balance of payment,
23) Which assets is usually not depreciated –
Ans :- Land,
24) Which organisations is the regulator of stock exchanges in India?
Ans :- SEBI,
25) Which online fashion store was recently taken over by Indian online megastore Flipkart?
Ans :- Myntra.com,
26) The National Commodity and Derivatives Exchange Limited (NCDEX) is located in which cities?
Ans :- Kolkata,
27) Which is the oldest Development Financial Institution of India?
Ans :- IFCI,
28) Which is the best measure of economic growth of a country?
Ans :- GNP,
29) What is the measure of a worker’s real wage?
Ans :- The purchasing power of his earnings,
30) How is the difference between visible exports and visible imports defined?
Ans :- Balance of trade,
31) Who is the deputy chairman of the Planning Commission?
Ans :- He holds the rank of a cabinet minister,
32) What is the main objective of Antyodaya programme?
Ans :- Uplift the poor,
33) From where does the National Stock Exchange functions?
Ans :- Mumbai,
34) In which terms is the Rate of growth of an economy measured?
Ans :- National income,
35) Among Indian Economists who had done pioneering work on National Income?
Ans :- V. K. R. V. Rao,
36) What does Net factor income from abroad added to GDP give?
Ans :- GNP,
37) With whose assistance was Bokaro Steel Limited established?
Ans :- Soviet Union,
38) Which State produces maximum pulses in the country?
Ans :- Madhya Pradesh,
39) What does S and P 500 relate to?
Ans :- An index of stocks of large companies,
40) Which is the largest general insurance company of India on the basis of gross premium collection inclusive of foreign operations?
Ans :- New India Assurance Company Limited,
41) The proposed Micro Units Development Refinance Agency (MUDRA Bank) will have a Credit Guarantee corpus of –
Ans :- Rs. 3000 crore,
42) The term Front-end load is associated with –
Ans :-Mutual funds,
43) When an insurer passes some part of or all risks to another insurer called Re-insurer, this type of insurance is called –
Ans :- Re-insurance,
44) An agency which holds electronic records of insurance policies issued to individuals, is known as –
Ans :- Insurance Repository,
45) Monopolist can determine –
Ans :- Either price or output,
46) The most appropriate measure of a country's economic growth is its –
Ans :- per capita real income,
47) To obtain the break even point in rupee sales value, total fixed costs are divided by –
Ans :- profit/volume ratio,
48) Which decades in Indian Planning deserves to be called The Decade of Jobless Growth?
Ans :- 1991-2000,
49) The value of all final goods and services produced by the normal residents of a country arid their property, whether operating within the domestic territory of the country or outside in a year is termed as –
Ans :- Net National Income,
50) National product at factor cost is equal to –

No comments:

Post a Comment

Copyright © WWW.IBPS24.COM. All rights reserved. Template by ibps24