Get RRB GROUP D AND ALP STUDY METERIALS BOOKS PDF Click Here

Abbreviations for bank exams

Abbreviations for bank exams 


1) UIDAI stands for –
Ans :- Unique Identification Authority of India,
2) What is the full form of MFN?
Ans :- Most Favoured Nation,

3) What does the letter D denote in the term SDR? (as used in finance)
Ans :- Drawing,
4) CSR stands for –
Ans :- Corporate Social Responsibility,
5) What is the full form of IBSA?
Ans :- India, Brazil, South Africa,
6) What does the letter S denote in AFSPA an abbreviation we very often see in newspapers?
Ans :- Special,
7) As we all know DIPP is the nodal agency in the field of foreign investments in India. What is the full form of DIPP?
Ans :- Department of Industrial Policy and Promotion,
8) What is the mean of NEFT?
Ans :- National Electronic Funds Transfer system,
9) Many times we read about SHGs in financial newspapers. What is the full form of the term?
Ans :- Self Help Groups,
10) What does the letter L denote in term LAF as referred every now and then in relation to monetary policy of the RBI?
Ans :- Liquidity,
11) What is the full form of FINO a term we see frequently in financial newspapers?
Ans :- Financial Inclusion Network and Operations,
12) The letter F denotes which word in the term IFRS?
Ans :- Financial,
13) When a banker talks about CDR, what is he talking about?
Ans :- Corporate Debt Restructuring,
14) What is the Expand term of ALM as used in Banking/Finance sector ?
Ans :- Asset Liability Management,
15) For repayment of loan availed from Banks NBFC we come across a term known as EMI What does it stand for?
Ans :- Equated Monthly Installment,
16) While investing in mutual funds we come across a term called NAV. What is the meaning of NAV?
Ans :- Net Asset Value,
17) Many times we read the term ECB in newspapers. What is the full form of ECB?
Ans :- External Commercial Borrowing,
18) What is the expand term of FLCC?
Ans :- Financial Literacy and Credit Counselling,
19) What is the full form of ULIP, the term which was in the news recently?
Ans :- Unit Linked Insurance Plan,
20) Many times we read a term, CBS used in banking operation. What is the full form of the letter ‘C in the term CBS?
Ans :- Core,
21) Many a time we read a term PPP in financial dailies/magazines. What is the full form of the same as used in financial world?
Ans :- Purchasing Power Parity,
22) What does BIOS stand for?
Ans :- Basic Input Output System,
23) In the context of financial inclusion, what does USB refer to?
Ans :- Ultra Small Branch,
24) HTTP stands for –
Ans :- Hyper Text Transfer Protoco.
25) What does PDF stand for?
Ans :- Portable Document Format.
26) HTML stands for –
Ans :- Hyper Text Mark up Language.
27) What does NEFT stand for -
Ans :- National Electronic Fund Transfer.
28) What is the full form of MICR?
Ans :- Magnetic Inc Character Recognition.
29) IFSC stands for –
Ans :- Indian Financial System Code.
30) ISP stands for –
Ans :- Internet Service Provider.
31) What is the full form of ECS?
Ans :- Electronic Clearing System.
32) CST stands for –
Ans :- Central Sales Tax.
33) What is the full form of CRR?
Ans :- Cash Reserve Ratio.
34) UDP stands for –
Ans :- User Datagram Protocol.
35) RTC stands for –
Ans :- Real Time Clock.
36) What is the full form of IP?
Ans :- Internet Protocol.
37) CAG stands for –
Ans :- Comptroller and Auditor General.
38) What is the full form of FERA?
Ans :- Foreign Exchange Regulation Act.
39) ISRO stands for –
Ans :- International Space Research organization.
40) ISDN stands for –
Ans :- Integrated Services Digital Network.
41) What is the full form of SAARC?
Ans :- South Asian Association for Regional co – operation.
42) OMR stands for –
Ans :- Optical Mark Recognition.
43) What is the full form of AHRL?
Ans :- Asian Human Right Commission.
44) JPEG stands for –
Ans :- Joint photo Expert Group.
45) What is the full form of URL?
Ans :- Uniform Resource Locator.
46) IRDP stands for –
Ans :- Integrated Rural Development programme.
47) ASLV stands for –
Ans :- Augmented satellite Launch vehicle.
48) What is the full form of ICU?
Ans :- Intensive Care Unit.
49) ATM stands for –
Ans :- Automated Teller Machine.
50) CTS stands for –
Ans :- Cheque Transaction System.
51) What is the full form of CTR?
Ans :- Cash Transaction Receipt.
52) NEFT stands for –
Ans :- National Electronic Funds Transfer.
53) What is the full form of GDP?
Ans :- Gross Domestic Product.
54) FDI stands for –
Ans :- Foreign Direct Investment.
55) EPFO stands for –
Ans :- Employees Provident Fund Organization.
56) What is the full form of CRR?
Ans :- Cash Reserve Ratio.
57) CFRA stands for –
Ans :- Combined Finance and Revenue Accounts.
58) What is the full form of GPF?
Ans :- General Provident Fund.
59) GMT stands for –
Ans :- Global Mean Time.
60) What is the full form of GPS?
Ans :- Global Positioning System.
61) GNP stands for –
Ans :- Gross National Product.
62) What is the full form of SEU?
Ans :- Slightly Enriched Uranium.
63) GST stands for –
Ans :- Goods and Service Tax.
64) What is the full form of GOOGLE?
Ans :- Global Organization Of Oriented Group Language Of Earth.
65) YAHOO stands for –
Ans :- Yet Another Hierarchical Officious Oracle.
66) What is the full form of WINDOW?
Ans :- Wide Interactive Network Development for Office work Solution.
67) COMPUTER stands for –
Ans :- Common Oriented Machine Particularly United and used under Technical and Educational Research.
68) What is the full form of VIRUS?
Ans :- Vital Information Resources Under Siege.
69) UMTS stands for –
Ans :- Universal Mobile Telecommunications System.
70) AMOLED stands for –
Ans :- Active-matrix organic light-emitting diode.
71) What is the full form of OLED?
Ans :- Organic light-emitting diode.
72) IMEI stands for –
Ans :- International Mobile Equipment Identity.
73) What is the full form of ESN?
Ans :- Electronic Serial Number.
74) UPS stands for –
Ans :- uninterruptiblepower supply .
75) What is the full form of HDMI ?
Ans :- High-DefinitionMultimedia Interface.
76) VPN stands for –
Ans :- virtual private network.
77) APN stands for –
Ans :- Access Point Name.
78) What is the full form of SIM?
Ans :- Subscriber Identity Module.
79) What is the full form of LED?
Ans :- Light emitting diode.
80) DLNA stands for –
Ans :- Digital Living Network Alliance.
81) RAM stands for –
Ans :- Random access memory.
82) What is the full form of ROM?
Ans :- Read only memory.
83) VGA stands for –
Ans :- Video Graphics Array.
84) What is the full form of QVGA?
Ans :- Quarter Video Graphics Array.
85) WVGA stands for –
Ans :- Wide video graphics array.
86) What is the full form of WXGA?
Ans :- Widescreen Extended Graphics Array.
87) What is the full form of USB?
Ans :- Universal serial Bus.
88) WLAN stands for –
Ans :- Wireless Local Area Network.
89) PPI stands for –
Ans :- Pixels Per Inch.
90) What is the full form of LCD?
Ans :- Liquid Crystal Display.
91) HSDPA stands for –
Ans :- High speed down-link packet access.
92) What is the full form of HSUPA?
Ans :- High-Speed Uplink Packet Access.
93) What is the full form of HSPA?
Ans :- High Speed Packet Access.
94) GPRS stands for –
Ans :- General Packet Radio Service.
95) EDGE stands for –
Ans :- Enhanced Data Rates for Global Evolution.
96) What is the full form of NFC?
Ans :- Near field communication.
97) OTG stands for –
Ans :- on-the-go.
98) What is the full form of S-LCD?
Ans :- Super Liquid Crystal Display.
99) OS stands for –
Ans :- Operating system.
100) SNS stands for –
Ans :- Social network service.
101) What is the full form of HS?
Ans :- HOTSPOT.
102) DVD stands for –
Ans :- Digital Video Disk.
103) DTP stands for –
Ans :- Desk top publishing.
104) What is the full form of CDMA?
Ans :- Code Division Multiple Access.
105) WCDMA stands for –
Ans :- Wide-band Code Division Multiple Access.
106) What is the full form of GSM?
Ans :- Global System for Mobile Communications.
107) WI-FI stands for –
Ans :- Wireless Fidelity.
108) What is the full form of DIVX?
Ans :- Digital internet video access.
109) APK stands for –
Ans :- Authenticated public key.
110) What is the full form of J2ME?
Ans :- java 2 micro edition.
111) RSS stands for –
Ans :- Really simple syndication.
112) TFT stands for –
Ans :- thin film transistor.
113) What is the full form of AMR?
Ans :- Adaptive Multi-Rate.
114) MPEG stands for –
Ans :- moving pictures experts group.
115) CASA stands for –
Ans :- Current and Savings Accounts,
116) What is the full form of CBLO?
Ans :- Collateralized Bank Lending Obligations,
117) CIBIL stands for –
Ans :- Credit Information Bureau of India Limited,
118) What is the full form of CRR?
Ans :- Cash Reserve Ratio,
119) KYC stands for –
Ans :- Know Your Customer Guidelines,
120) What is the full form of IPO?
Ans :- Initial Public Offer,
121) SMERA stands for –
Ans :- SME Rating Agency of India Limited,
122) What is the full form of NBFC?
Ans :- Non Banking Finance Companies,
123) NEFT stands for –
Ans :- National Electronic Fund Transfer,
124) RTGS stands for –
Ans :- Real Time Gross Settlement,
125) What is the full form of NPA?
Ans :- Non Performing Assets,
126) QIB stands for –
Ans :- Qualified Institutional Buyers,
127) SLR stands for –
Ans :- Statutory Reserve Ratio,
128) What is the full form of CAR?
Ans :- Capital Adequacy Ratio,
129) SEBI stands for –
Ans :- Securities and Exchange Board of India,
130) What is the full form of MICR?
Ans :- Magnetic Ink Character Recognition,
131) NSE stands for –
Ans :- National Stock Exchange,
132) What is the full form of FCNR?
Ans :- Foreign Currency Non Resident Deposit Accounts,
133) CDRS stands for –
Ans :- Corporate Debt Restructuring,
134) IDRBT stands for –
Ans :- Institute for Development and Research Of Banking Technology,
135) What is the full form of YTM?
Ans :- Yield To Maturity,
136) What is the full form of MCA?
Ans :- Ministry Of Company Affairs,
137) MIS stands for –
Ans :- Management Information System,
138) CRISIL stands for –
Ans :- Credit Rating Information Services Of India,
139) What is the full form of ICRA?
Ans :- Investment Information and Credit Rating Agency of India Limited,
140) What is the full form of CARE?
Ans :- Credit Analysis and Research Limited,
141) What is the full form of IRDA?
Ans :- Insurance Regulatory and Development Authority of India,
142) LIC stands for –
Ans :- Life Insurance Corporation of India,
143) What is the full form of IEPF?
Ans :- Investors Education and Protection Fund,
144) IRDA stands for –
Ans :- Insurance Regulatory and Development Authority,
145) CCIL stands for –
Ans :- Clearing Corporation of India Limited,
146) OTCEI stands for –
Ans :- Over the Counter Exchange Of India,
147) What is the full form of ISCI?
Ans :- International Standard Industrial Classification,
148) KCC stands for –
Ans :- Kisan Credit Card,
149) BCSBI stands for –
Ans :- Banking Codes and Standards Board of India,
150) SEBI stands for –
Ans :- Securities and Exchange Board of India,


1) SFMS stands for –
Ans :- Structured Financial Messaging Services,
2) What is the full form of SHG?
Ans :- Self Help Group,
3) FEDAI stands for –
Ans :- Foreign Exchange Dealers Association of India,
4) ALCO stands for –
Ans :- Asset Liability Committee,
5) ALM stands for –
Ans :- Asset Liability Management,
6) EXIM bank stands for –
Ans :- Export and Import Bank of India,
7) What is the full form of NABARD?
Ans :- National Bank for Agriculture and Rural Development,
8) SIDBI stands for –
Ans :- Small Industries Development Bank of India,
9) What is the full form of EDP?
Ans :- Entrepreneurship Development Programme,
10) LERMS stands for –
Ans :- Liberalized Exchange Rate Management System,
11) What is the full form of NBFC?
Ans :- Non Banking Finance Companies,
12) RBI stands for –
Ans :- Reserve Bank of India,
13) RDBMS stands for –
Ans :- Relational Database Management System,
14) What is the full form of REC?
Ans :- Rural Electrification Corporation,
15) RFC stands for –
Ans :- Resident Foreign Currency,
16) What is the full form of RIDF?
Ans :- Rural Infrastructure Development Fund,
17) RRB stands for –
Ans :- Regional Rural Bank,
18) What is the full form of RWA?
Ans :- Risk Weighted Assets,
19) NRE stands for –
Ans :- Non Resident External Account,
20) NRI stands for –
Ans :- Non Resident Indian,
21) What is the full form of SDR?
Ans :- Special Drawing Rights,
22) SSI stands for –
Ans :- Small Scale Industries,
23) What is the full form of SME?
Ans :- Small and Medium Industries,
24) SSSBE stands for –
Ans :- Small Scale Service and Business Enterprises,
25) What is the full form of UTI?
Ans :- Unit Trust of India,
26) WPI stands for –
Ans :- Wholesale Price Index,
27) What is the full form of EDI?
Ans :- Electronic Data Interchange,
28) SLR stands for –
Ans :- Statutory Liquidity Ratio,
29) What is the full form of SLRS?
Ans :- Scheme for Liberation and Rehabilitation of Scavengers,
30) EMI stands for –
Ans :- Equated Monthly Instalments,
31) What is the full form of EPS?
Ans :- Earning per Share,
32) ESOP stands for –
Ans :- Employee Stock Options,
33) What is the full form of YTM?
Ans :- Yield to Maturity,
34) LAB stands for –
Ans :- Local Area Banks,
35) ALM stands for –
Ans :- Asset Liability Management,
36) What is the full form of ANBC?
Ans :- Adjusted Net Bank Credit,
37) ASBA stands for –
Ans :- Applications Supported Bank Accounts,
38) DPG stands for –
Ans :- Deferred Payment Guarantee,
39) What is the full form of DRI?
Ans :- Differential Rate Of Interest,
40) DSCR stands for –
Ans :- Debt Service Coverage Ratio,
41) What is the full form of FEDAI?
Ans :- Foreign Exchange Dealers Association Of India,
42) FOB stands for –
Ans :- Free On Board,
43) NPV stands for –
Ans :- Net Present Value,
44) What is the full form of DPN? v Ans :- Demand Promissory Note,
45) DRAT stands for –
Ans :- Debt Recovery Appellate Tribunal,
46) What is the full form of OCB?
Ans :- Overseas Corporate Bodies,
47) POA stands for –
Ans :- Power of Attorney,
48) What is the full form of OLTAS?
Ans :- Online Tax Accounting System,
49) OMO stands for –
Ans :- Open Market Operations,
50) PACS stands for –
Ans :- Primary Agricultural Credit Societies,
51) What is the full form of PDO?
Ans :- Public Debt Office,
52) PIN stands for –
Ans :- Personal Identification Number,
53) What is the full form of ADB?
Ans :- Asian Development Bank,
54) ADR stands for –
Ans :- American Depository Receipt,
55) What is the full form of AFS?
Ans :- Annual Financial Statement,
56) AGM stands for –
Ans :- Annual General Meeting,
57) What is the full form of ASSOCHAM?
Ans :- Associated Chambers of Commerce and Industry of India,
58) ATM stands for –
Ans :- Asynchronous Transfer Mode,
59) What is the full form of ATM?
Ans :- Automated Teller Machine,
60) BIS stands for –
Ans :- Bank for International Settlements,
61) What is the full form of BoP?
Ans :- Balance of Payments,
62) BSR stands for –
Ans :- Basic Statistical Returns,
63) What is the full form of CAD?
Ans :- Capital Account Deficit,
64) CAG stands for –
Ans :- Controller and Auditor General of India,
65) What is the full form of CBS?
Ans :- Consolidated Banking Statistics,
66) CII stands for –
Ans :- Confederation of Indian Industries,
67) What is the full form of CP?
Ans :- Commercial Paper,
68) CR stands for –
Ans :- Capital Receipts,
69) What is the full form of CRR?
Ans :- Cash Reserve Ratio,
70) CSIR stands for –
Ans :- Council of Scientific and Industrial Research,
71) CSO stands for –
Ans :- Central Statistical Organisation,
72) DBOD stands for –
Ans :- Department of Banking Operations and Development,
73) What is the full form of DD?
Ans :- Demand Draft,
74) DDS stands for –
Ans :- Data Dissemination Standards,
75) What is the full form of DI?
Ans :- Direct Investment,
76) DICGC stands for –
Ans :- Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation of India,
77) What is the full form of DID?
Ans :- Discharge of Internal Debt,
78) DMA stands for –
Ans :- Departmentalized Ministries Account,
79) What is the full form of DRI?
Ans :- Differntial Rate of Interest Scheme,
80) DVP stands for –
Ans :- Delivery versus Payment,
81) What is the full form of ECB?
Ans :- External Commercial Borrowing,
82) ECB stands for –
Ans :- European Central Bank,
83) What is the full form of ECGC?
Ans :- Export Credit and Guarantee Corporation,
84) ECS stands for –
Ans :- Electronic Clearing Scheme,
85) What is the full form of EDMU?
Ans :- External Debt Management Unit,
86) EEA stands for –
Ans :- Exchange Equalization Account,
87) What is the full form of EEC?
Ans :- European Economic Community,
88) EPF stands for –
Ans :- Employees Provident Fund,
89) What is the full form of FCNRA?
Ans :- Foreign Currency Non-resident Account,
90) FCNRD stands for –
Ans :- Foreign Currency Non-Repatriable Deposit,
91) What is the full form of FDI?
Ans :- Foreign Direct Investment,
92) FEMA stands for –
Ans :- Foreign Exchange Management Act,
93) FII stands for –
Ans :- Foreign Institutional Investor,
94) What is the full form of FIMMDA?
Ans :- Fixed Income Money Market and Derivatives Association of India,
95) FISIM stands for –
Ans :- Financial Intermediation Services Indirectly Measured,
96) What is the full form of FLAS?
Ans :- Foreign Liabilities and Assets Survey,
97) FOF stands for –
Ans :- Flow Of Funds,
98) What is the full form of FPI?
Ans :- Foreign Portfolio Investment,
99) FRA stands for –
Ans :- Forward Rate Agreement,
100) What is the full form of FRN?
Ans :- Floating Rate Note,
101) FSS stands for –
Ans :- Farmers’ Service Societies,
102) What is the full form of GDP?
Ans :- Gross Domestic Product,
103) GDR stands for –
Ans :- Global Depository Receipt,
104) What is the full form of GFD?
Ans :- Gross Fiscal Deficit,
105) GFS stands for –
Ans :- Government Finance Statistics,
106) What is the full form of GIC?
Ans :- General Insurance Corporation,
107) GLS stands for –
Ans :- Generalized Least Squares,
108) What is the full form of GoI?
Ans :- Government of India,
109) GPD stands for –
Ans :- Gross Primary Deficit,
110) What is the full form of G-Sec?
Ans :- Government Securities,
111) What is the full form of HDFC?
Ans :- Housing Development Finance Corporation,
112) HFT stands for –
Ans :- Held For Trading,
113) HICP stands for –
Ans :- Harmonised Index of Consumer Prices,
114) What is the full form of HO?
Ans :- Head Office,
115) HUDCO stands for –
Ans :- Housing and Urban Development Corporation,
116) What is the full form of IBRD?
Ans :- International Bank for Reconstruction and Development,
117) IBS stands for –
Ans :- International Banking Statistics,
118) What is the full form of ICAR?
Ans :- Indian Council of Agricultural Research,
119) ICICI stands for –
Ans :- Industrial Credit and Investment Corporation of India,
120) What is the full form of ICMR?
Ans :- Indian Council of Medical Research,
121) What is the full form of IDB?
Ans :- India Development Bonds,
122) IDBI stands for –
Ans :- Industrial Development Bank of India,
123) What is the full form of IDD?
Ans :- Industrial Development Department,
124) IFAD stands for –
Ans :- International Fund for Agricultural Development,
125) What is the full form of IFC?
Ans :- International Finance Corporation,
126) IFCI stands for –
Ans :- Industrial Finance Corporation of India,
127) What is the full form of IFR?
Ans :- Investment Fluctuation Reserve Account,
128) IFS stands for –
Ans :- International Financial Statistics,
129) What is the full form of IGLS?
Ans :- Iterative Generalized Least Squares,
130) IIBI stands for –
Ans :- Industrial Investment Bank of India,
131) What is the full form of IIP?
Ans :- Index of Industrial Production,
132) IMD stands for –
Ans :- India Millennium Deposits,
133) What is the full form of IMF?
Ans :- International Monetary Fund,
134) INR stands for –
Ans :- Indian Rupee,
135) What is the full form of IOTT?
Ans :- Input-Output Transaction Table,
136) IP stands for –
Ans :- Interest Payment,
137) What is the full form of IRBI?
Ans :- Industrial Reconstruction Bank of India,
138) ISDA stands for –
Ans :- International Swaps and Derivative Association,
139) What is the full form of ISIC?
Ans :- International Standard Industrial Classification,
140) ISO stands for –
Ans :- International Standards Organization,
141) What is the full form of ITRS?
Ans :- International Transaction Reporting System,
142) LAF stands for –
Ans :- Liquidity Adjustment Facility,
143) What is the full form of LBD?
Ans :- Land Development Bank,
144) LBS stands for –
Ans :- Locational Banking Statistics,
145) What is the full form of LS?
Ans :- Level Shift,
146) LT stands for –
Ans :- Long Term,
147) What is the full form of LTO?
Ans :- Long Term Operation,
148) M1 stands for –
Ans :- Narrow Money,
149) What is the full form of M3?
Ans :- Broad Money,
150) MA stands for –
Ans :- Moving Average,



1) What is the full form of MIS?
Ans :- Management Information System,
2) MMSE stands for –
Ans :- Minimum Mean Squared Errors,
3) What is the full form of MRM?
Ans :- Monitoring and Review Mechanism,
4) What is the full form of MSS?
Ans :- Market Stabilisation Scheme,
5) MT stands for –
Ans :- Mail Transfer,
6) What is the full form of MTM?
Ans :- Mark-To-Market,
7) What is the full form of NAS?
Ans :- National Account Statistics,
8) NASSCOM stands for –
Ans :- National Association of Software and Services Companies,
9) What is the full form of NBC?
Ans :- Non-Banking Companies,
10) NBFC stands for –
Ans :- Non Banking Financial Companies,
11) What is the full form of NEC?
Ans :- Not Elsewhere Classified,
12) NEER stands for –
Ans :- Nominal Effective Exchange Rate,
13) What is the full form of NFA?
Ans :- Non-Foreign Exchange Assets,
14) What is the full form of NFD?
Ans :- Net Fiscal Deficit,
15) NGO stands for –
Ans :- Non-Governmental Organization,
16) What is the full form of NHB?
Ans :- National Housing Bank,
17) NIC stands for –
Ans :- National Industrial Classification,
18) What is the full form of NIF?
Ans :- Note Issuance Facility,
19) NNML stands for –
Ans :- Net Non-Monetary Liabilities,
20) What is the full form of NPA?
Ans :- Non-Performing Assets,
21) NPD stands for –
Ans :- Net Primary Deficit,
22) What is the full form of NPRB?
Ans :- Net Primary Revenue Balance,
23) NPV stands for –
Ans :- Net Present Value,
24) What is the full form of NRE?
Ans :- Non-Resident External,
25) What is the full form of NRG?
Ans :- Non-Resident Government,
26) NRI stands for –
Ans :- Non-Resident Indian,
27) What is the full form of NSC?
Ans :- National Statistical Commission,
28) NSSF stands for –
Ans :- National Small Savings Fund,
29) What is the full form of OD?
Ans :- Over Draft,
30) OECD stands for –
Ans :- Organisation for Economic Cooperation and Development,
31) What is the full form of OECO?
Ans :- Organisaton for Economic Co-operation,
32) OFI stands for –
Ans :- Other Financial Institutions,
33) What is the full form of OMO?
Ans :- Open Market Operations,
34) PD stands for –
Ans :- Primary Deficit,
35) What is the full form of PDO?
Ans :- Public Debt Office,
36) PES stands for –
Ans :- Public Enterprises Survey,
37) What is the full form of PF?
Ans :- Provident Fund,
38) PIO stands for –
Ans :- Persons of Indian Origin,
39) What is the full form of PNB?
Ans :- Punjab National bank,
40) PO stands for –
Ans :- Principal Office,
41) What is the full form of PRB?
Ans :- Primary Revenue Balance,
42) PSE stands for –
Ans :- Public Sector Enterprises,
43) What is the full form of PUC?
Ans :- Paid Up Capital,
44) RD stands for –
Ans :- Revenue Deficit,
45) What is the full form of RDBMS?
Ans :- Relational Database Management System,
46) RE stands for –
Ans :- Revenue Expenditure,
47) What is the full form of REC?
Ans :- Rural Electrification Corporation,
48) REER stands for –
Ans :- Real Effective Exchange Rate,
49) RFC stands for –
Ans :- Residents Foreign Currency,
50) What is the full form of RIB?
Ans :- Resurgent India Bonds,
51) RIDF stands for –
Ans :- Rural Infrastructure Development Fund,
52) What is the full form of RLA?
Ans :- Recoveries of Loans and Advances,
53) RLC stands for –
Ans :- Repayment of Loans to Centre,
54) What is the full form of RNBC?
Ans :- Residuary Non-Banking Companies,
55) RO stands for –
Ans :- Regional Office,
56) What is the full form of RoCs?
Ans :- Registrars of Companies,
57) RPA stands for –
Ans :- Rupee Payment Area,
58) What is the full form of RR?
Ans :- Revenue Receipts,
59) RRB stands for –
Ans :- Regional Rural Bank,
60) What is the full form of RTP?
Ans :- Reserve Tranche Position,
61) RUF stands for –
Ans :- Revolving Underwriting Facility,
62) What is the full form of RWA?
Ans :- Risk Weighted Asset,
63) SAM stands for –
Ans :- Social Accounting Matrix,
64) What is the full form of SAS?
Ans :- Statistical Analysis System,
65) SBI stands for –
Ans :- State Bank of India,
66) What is the full form of SC?
Ans :- Schedule Caste,
67) SCB stands for –
Ans :- State Cooperative Bank,
68) What is the full form of SCB?
Ans :- Scheduled Commercial Bank,
69) SCS stands for –
Ans :- Size Class Strata,
70) What is the full form of SEBI?
Ans :- Securities and Exchange Board of India,
71) SEBs stands for –
Ans :- State Electricity Boards,
72) What is the full form of SFC?
Ans :- State Financial Corporation,
73) SGL stands for –
Ans :- Subsidiary General Ledger Abbreviation,
74) What is the full form of SGSY?
Ans :- Swarnajayanthi Gram Swarrojgar Yojana,
75) SIDC stands for –
Ans :- State Industrial Development Corporation,
76) What is the full form of SJSRY?
Ans :- Swarna Jayanti Shahari Rojgar Yojana,
77) SLR stands for –
Ans :- Statutory Liquidity Ratio,
78) What is the full form of SLRS?
Ans :- Scheme for Liberation and Rehabilitation of Scavangers,
79) SMG stands for –
Ans :- Standing Monitoring Group,
80) What is the full form of SSI?
Ans :- Small-Scale Industries,
81) SSSBEs stands for –
Ans :- Small Scale Service and Business Enterprise,
82) What is the full form of UBB?
Ans :- Uniform Balance Book,
83) UCN stands for –
Ans :- Uniform Code Number,
84) What is the full form of UTI?
Ans :- Unit Trust of India,
85) VC stands for –
Ans :- Venture Capital,
86) What is the full form of WPI?
Ans :- Wholesale Price Index,
87) WSS stands for –
Ans :- Weekly Statistical Supplement,
88) In cricket LBW stands for -
Ans :- Leg Before Wicket,
89) ECGC is related to –
Ans :- Export financing and insurance,
90) The alphabet C in the abbreviation CRR stands for –
Ans :- Cash,
91) What does the letter C denote in the term ECB as used in the banking and financial operations?
Ans :- Commercial,
92) BHEL stands for –
Ans :- Bharat Heavy Electrical Ltd,
93)SEBI stands for –
Ans :- Securities and Exchange Board of India,
94) What does the letter A denote in the term VAT?
Ans :- Added,
95) Many a time we read a term PPP in financial newspapers. What is the full form of the PPP?
Ans :- Purchasing Power Parity,
96) Which represents I in the abbreviation IRDP?
Ans :- Integrated,
97) NREGA stands for –
Ans :- National Rural Employment Guarantee Act
98) VoIP stands for –
Ans :- Voice Over Internet Protocol,
99) ATM stands for –
Ans :- Automated Teller Machine,
100) HNI means –
Ans :- High Networth Individual,
101) What is the mean of Ad Valorem?
Ans :- According to value,
102) What does DTL stand for in the field of banking?
Ans :- Demand and Time Liabilities,
103) Recently the term 4G was very much in news and even a conference on it was org
anized in India. What is the letter G denotes in 4G ? Ans
:- Generation, 104v) As per the news published in various newspapers, the RBI has given its permission for cash withdrawal at POS terminals.What is the full form of POS?
Ans :- Point of Sale,
105) In the context of financial inclusion, what does USB refer to?
Ans :- Ultra Small Branch,
106) IRDP stands for -
Ans :- Integrated Rural Development Programme,
107) What does the acronym WAN stand for?
Ans :- Wide Area Network,
108) What does the acronym FTP stand for?
Ans :- File Transfer Protocol,
109) IT stands for –
Ans :- Information Technology,
110) OCR stands for?
Ans :- Optical Character Recognition,
111) POST stands for?
Ans :- Power on Self Test,
112) In Windows ME, what does ME stands for?
Ans :- Millennium,
113) LAMP stand for -
Ans :- Linux Apache MySQL Perl,
114) C in CPU denotes -
Ans :- Central,
115) DMA stands for -
Ans :- Direct Memory Access,
116) VIRUS stands for -
Ans :- Virtual Information Resource Under Resize,
117) FAT stands for -
Ans :- File Allocation Table,
118) MTBF means -
Ans :- Mean Time Before Failure,
119) MOS stands for -
Ans :- Most Often Store,
120) CRM means -
Ans :- Customer Relationship Management,
121) The term PC means -
Ans :- Personal Computer,
122) What is the full form of GUI?
Ans :- Graphical User Interface,
123) WAN means -
Ans :- Wide Area Network,
124) CAD stands for–
Ans :- Computer Aided Design,
125) What is the full form of FICCI?
Ans :- Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry,

No comments:

Post a Comment



New Flashclick below Banner for RRB GROUP D AND ALP 100+ FREE MOCK TESTS

job sarkari email updates


Copyright © Ibps24.com. All rights reserved. Template by ibps24