Indgovtjobs, Bankjobs,Allindian Govtjobs and Sarkari JOBS

Daily Visiters



100 banking Objective Questions for bank exams.

100 Objective Questions( For More GK, Visit :- )

1) What is Shadow Banking?
Ans :- Financial transactions and other activities of non-banking financial intermediary,
2) Devaluation of Mudra –
Ans :- Increases the exports and decreases the imports of a country,

3) The RBI does not transact the business of which State government?
Ans :- Jammu and Kashmir,
4) A PAN has initially a five-alphabet series like AFZPK 7190 K. Here P stands for –
Ans :- Individual,
5) Long-term fiscal policy was announced by which Finance Minister of India?
Ans :- VP Singh,
6) The National Payment Corporation of India (NPCI) has launched a mobile based payment facility. This facility is known as –
Ans :- IMPS,
7) Bad loans in banking terminology are generally known as –
Ans :- NPA,
8) The controlling authority of government expenditure is –
Ans :- The Finance Ministry,
9) Effective Revenue Deficit was introduced in the Union Budget of –
Ans :- 2011-12,
10) Interest payment is an item of –
Ans :-Revenue expenditure,
11) Foreign currency which has a tendency of quick migration is called –
Ans :- Hot currency,
12) Ad hoc Treasury Bill System of meeting budget deficit in India was abolished on –
Ans :- 31st March, 1997,
13) Convertibility of the rupee implies –
Ans :- Freely permitting the conversion of rupee to other major currencies and vice versa,
14) Interest on savings bank account is now calculated by banks on which basis?
Ans :- Daily product basis,
15) Which is the largest shareholder (in percentage shareholding) of a nationalized bank?
Ans :- Govt. of India,
16) Banks in our country normally publicise that additional interest rate is allowed on retail domestic term deposits of which citizens?
Ans :- Senior citizens,
17) Lending to Micro Finance Institutions by Bank considered as finance to which sector?
Ans :- Priority Sector,
18) What is money laundering?
Ans :- Conversion of Money which is illegally obtained,
19) Which is a measure taken by Reserve Bank of India to control inflation in our country?
Ans :- Raising of Repo / Reverse Repo Rate,
20) What type of loan is granted by banks for purchase of white goods?
Ans :- Consumer durables loan,
21) What are fixed deposits and recurring deposits?
Ans :- Repayable on demand,
22) Which accounts are allowed to be operated by cheques?
Ans :- Savings bank accounts and current accounts,
23) What is Mortgage?
Ans :- Security on immovable property for a loan given by a bank,
24) Which will setup sore banking infrastructure for rural banks?
Ans :- NABARD,
25) What is the name of cheque when a bank returns unpaid?
Ans :- Dishonor of the cheque,
26) Which state became the first state in the country to launch RBI’s e-payment system for commercial tax payers?
Ans :- Karnataka,
27) Interest payable on savings bank accounts is regulated by which bank?
28) Many times we read about Hawala transactions in newspapers. Hawala in India is prohibited under the provision of which Act?
Ans :- Foreign Exchange Management Act,
29) Which is material alteration of a negotiable instrument?
Ans :- Converting an order cheque to bearer cheque,
30) Which loan constitutes the largest percentage of Retail loans in India?
Ans :- Home loans,
31) Credit risk to the bank is high from which of these cards?
Ans :- Credit cards,
32) Which is a Credit Card Association?
Ans :- Master Card,
33) What is the Rate at which the domestic currency can be converted into foreign currency and vice-versa is known as?
Ans :- Exchange rate,
34) Which are the bank branches that can undertake foreign exchange business directly are known as in foreign exchange?
Ans :- Exchange branches,
35) By which is insurance cover for bank deposits in our country provided?
Ans :- DICGC,
36) Which is the loan of very small amounts given to low income groups?
Ans :- Micro credit,
37) Cash Reserve Ratio (CRR) and Statutory Liquidity Ratio (SLR) are terms most closely related to which of the following industry/ market?
Ans :- Banking industry,
38) What is the maximum period for which domestic term deposits are normally accepted by banks in our country?
Ans :- 10 years,
39) Monetary Policy as an arm of the economic policy is administered by which bank?
Ans :- Reserve Bank of India,
40) Which reserves can act as a liquidity buffer for commercial banks during crisis times?
Ans :- SLR,
41) By whom are Savings bank accounts opened?
Ans :- Individuals for savings purposes,
42) Many a times we read in the news paper about CASA deposits of banks. CASA what are deposits?
Ans :- Demand deposits,
43) Assume that Reserve Bank of India reduces the Bank Rate by 1%, what will be its impact?
Ans :- More liquidity in the market,
44) Whose signature is found on a 50 rupee currency note in India?
Ans :- Governor, RBI,
45) Which institution is involved mainly in granting Housing Loans?
Ans :- HDFC,
46) Almost all banks in our country have introduced which facility for granting crop loans to farmers?
Ans :- Kisan Credit Cards,
47) What is meant by financial inclusion?
Ans :- Making available banking services at an affordable cost,
48) Which agency/organization in India maintains the Micro. Finance Development and Equity Fund?
Ans :- National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD),
49) A bank branch receives a counterfeit note of Rs. 100 from the customer, which customer wants it back. Which action should be taken by the Bank?
Ans :- Will impound and not return,
50) In India, which of the following have the highest share in the disbursement of credit to agriculture and allied activities?
Ans :- Microfinance Institutions,
51) What is the mean of Bad debts?
Ans :- Amounts owed to a company that are not going to be paid,
52) What is the maximum permissible limit for investment in PDF account in a financial year?
Ans :- Rs. 150000,
53) In our country, till when a cheque remains valid for payment for from the date of issue?
Ans :- 3 months,
54) The Govt. of India has acquired RBI’s stake in one of the major banks of India. Which that bank?
Ans :- State Bank of India,
55) Credit Cards are known by which another name?
Ans :- Plastic money,
56) On domestic term deposits, banks in our country generally offer additional rate of interest on term deposits from which citizens?
Ans :- Senior citizens,
57) Which instrument cannot be transferred from one person to another by endorsement?
Ans :- Fixed Deposit Receipt,
58) Crossing applies to which instrument?
Ans :- Cheques,
59) Salary payable by Government of India to an Indian Citizen for services outside India –
Ans :- Is taxable in India,
60) Which asset can be mortgaged?
Ans :- Land and Building,
61) Which is foreign bank having offices/branches in India?
Ans :- Standard Chartered Bank,
62) Basel-II norms are associated with which aspect of the banking industry?
Ans :- Risk management,
63) If PAN details are not provided, the TDS is deducted at which rate?
Ans :- 20%,
64) What does the lowering of Bank Rate by the Reserve Bank of India leads to –
Ans :- More liquidity in the market,
65) By which bank is the rate of interest on Savings Bank Account stipulated? –
Ans :- RBI,
66) Which bodies regulates monetary policy in India?
Ans :- Reserve Bank of India,
67) Resurgent India Bonds were issued in US Dollar, Pound Sterling and –
Ans :- Deutsche Mark,
68) Currency market is regulated by the Reserve Bank of India (RBI), while currency futures are jointly regulated by the RBI and which other banks ?
Ans :- SEBI,
69) A bank without any branch network that offers its services remotely through online banking, telephone/mobile banking and inter-bank ATM network alliances is known as -
Ans :- Universal Banking,
70) The present Indian monetary system is based on –
Ans :- Minimum Reserve System,
71) In India, which is regulated by the forward Markets Commission?
Ans :- Commodities Futures Trading,
72) Goodwill account is a –
Ans :- Real account,
73) Financial year in banks is a period from –
Ans :- April to March,
74) If saving exceeds investment, how will the national income?
Ans :- Remain constant,
75) ... is the rate of which the central bank of a country (Reserve Bank of India) lends money to commercial banks in the event of any shortfall of funds -
Ans :- Repo Rate,
76) How does a decrease in SLR affect the market?
Ans :- Liquidity increases,
77) What does DTL stand for in the field of banking?
Ans :- Demand and Time Liabilities,
78) Real time settlement of fund transfer is known as –
Ans :- RTGS,
79) In banking business, when the borrowers avail a Term Loan, Initially they are given a repayment holiday and this is referred to as -
Ans :- Moratorium,
80) Interest below which a bank is not expected to lend to customers is known as -
Ans :- Base Rate,
81) Interest on Savings deposit nowadays is -
Ans :- Fixed by the respective Banks,
82) Banking Ombudsman is appointed by -
Ans :- RBI,
83) Bank deposits that can be withdrawn without notice are called -
Ans :- Demand deposits,
84) Suvidha Fixed Deposit scheme was launched by which bank?
Ans :- IDBI,
85) What does Demonetization mean?
Ans :-Withdrawal of currency from circulation which is done to ambush black market,
86) Increase in cash reserve ratio leads to -
Ans :- decrease in bank credit,
87) The Reserve Bank of India came into existence on -
Ans :- April 1, 1936,
88) How many banks were nationalized in 1969?
Ans :- 14,
89) The Reserve Bank of India issues notes under the following note issue method -
Ans :- Minimum reserve system,
90) The place where bankers meet and settle their mutual claims and accounts is known as -
Ans :- Clearing House,
91) Banks in India were nationalised for the first time in the year -
Ans :- 1969,
92) In India since Independence -
Ans :- the rate of savings and investment have gone up,
93) When was the IDBI ( Industrial Development Bank of India ) instituted?
Ans :- 1964,
94) When was the Reserve Bank of India taken over by the Government?
Ans :- 1948,
95) Bank rate is the rate of interest -
Ans :- At which Commercial Banks borrow money from RBI,
96) The highest dnomination of currency notes in circulation as legal tender in India is a present -
Ans :- Rs. 1000,
97) Who headed the Committee on Computerisation in Indian banks (1988)?
Ans :- M. Narasimhan,
98)The Reserve Bank of India issues -
Ans :- all the currency notes except the one rupee note,
99) The main function of the Exim Bank is -
Ans :- to promote exports and curtail imports,
100) A Bank's Fixed Deposit is also referred to as a -
Ans :- Term Deposit,

No comments:

Post a Comment

Copyright © All rights reserved. Template by ibps24